Організація харчування

У 2019 році в нашій державі було розпочато реформування системи шкільного харчування. 2020-й був присвячений зміні законодавчих норм і порядків. Зокрема, були затверджені оновлений Санітарний регламент і нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, розроблені методичні рекомендації щодо здійснення закупівель і методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Затверджений Міністерством охорони здоров’я новий санітарний регламент диктує нові вимоги та значні корективи до організації харчування в закладах освіти України. В документі вказано, які продукти можна і потрібно використовувати при приготуванні шкільної їжі, а які категорично заборонені.

Крім того, торік уперше було виділено державну субвенцію для закупівлі обладнання й модернізації харчоблоків у 1 908 шкільних закладах. У 2020 році з державного бюджету було спрямовано 400 мільйонів гривень на ремонт та придбання обладнання для шкільних їдалень. Окрім того, на засадах співфінансування місцевими бюджетами було профінансовано понад 96 мільйонів гривень.

Формування культури здорового харчування серед дітей включає не тільки оновлення харчоблоків та врегулювання нормативно-правового забезпечення, але й широку інформаційну кампанію із впровадження у школах норм здорового харчування.

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України