Як не захворіти на кір

Що потрібно знати про хворобу і чи можна вберегтися від неї?

В Україні відбувається масштабний спалах кору – з початку року захворіли майже 56 тисяч українців. У Києві - наймасштабніший спалах кору за роки незалежності України. Кір — небезпечне захворювання вірусного походження. Воно має високий ступінь контагіозності (тобто дуже заразне), а перебіг хвороби характеризується низкою неприємних ознак.

Підйом захворюваності на кір є прогнозованим, він стається кожні 5-7 років, зазначають фахівці. За даними Громадського центру здоров’я при МОЗ, за 2017 рік на кір захворіло понад три тисячі людей, в Одесі були зафіксовані 5 смертельних випадків.

Як розпізнати, що людина заразилася кором?

Основні симптоми: нежить, підвищена температура до 39-40 градусів, а особливо – це поява висипання, яке починається з голови та слизових оболонок (на внутрішній стороні щік, наприклад), а також ураження кон’юктиви (слизової оболонки ока).

Симптоми кору — 1−4 день

Кір відрізняється гострим початком: підйомом температури до 40° C, сухим кашлем, нежитем, світлобоязню і головним болем. На другий день хвороби симптоми кору набувають специфічного характеру: на внутрішній стороні щік у ділянці молярів спостерігаються плями Бєльського — Філатова — Коплика. Вони мають невеликий розмір, білястий колір і червону кайму.

Симптоми кору — 4−8 день

З четвертого дня у хворого спостерігається висип на тілі, який називають екзантемою. На перший погляд його можна сплутати з краснухою, але на відміну від неї кіровий висип схильний до злиття.

Симптоми кору — 8−18 день

З восьмого дня висип при кору починає темніти. Це свідчить про зворотний розвиток хвороби. Плями від висипу будуть лущитися і зберігати пігментацію досить довго — до 10 днів.

Кір у дорослих

Хвороба може вражати людей, які не щеплені протикіровою вакциною і не хворіли раніше. Перебіг важкий.

Кір у дітей

Діти переносять кір значно легше, однак хвору дитину варто ізолювати від дітей, які не хворіли раніше, а також припинити відвідування місць скупчення людей.

Лікування кору

Специфічного лікування кору немає. При ньому потрібно проводити симптоматичне лікування в залежності від наявних симптомів і строго дотримуватись призначенням лікаря.

Щеплення від кору показує дуже високу ефективність, до того ж вакцинацію слід починати в ранньому віці. У епідеміологічно несприятливих районах це 9 місяців, в інших — 12 місяців. Окрім того, крім планової вакцинації дуже поширена також екстрена. До неї вдаються в перші п’ять днів після контакту з хворою людиною.

ВООЗ надає сумну статистику, згідно з якою Україна посідає перше місце в Європі з поширення кору. У процентному співвідношенні 70% усіх хворих — українці. Як повідомляє Департамент охорони здоров’я, тільки в Києві з початку 2019 року захворіло понад 5000 осіб, двоє з яких померли.

Чи врятує від кору дезінфекція приміщень?

Перш за все інфекція передається повітряно-крапельним шляхом в організованих колективах у закритих приміщеннях.

Заходи, які зменшують ризик захворювання: дотримання температурного режиму, провітрювання, вологе прибирання, проведення дезінфекції.

Щеплення безкоштовне?

Вакцина КПК проти трьох інфекцій: кір, краснуха паротит – це ефективна і корисна вакцина, із всіма лабораторними випробуваннями, міжнародною та українською сертифікацією, роз’яснює лікар.

Вакцину закуповує МОЗ і в будь-якій державній поліклініці її роблять безкоштовно для дітей за графіком щеплень (в 1 рік, та в 6 років).

«Якщо щеплення не було проведення через протипоказання, ігнорування батьків та певні складнощі, лікар може призначити додаткове щеплення і воно буде проведене дитині безкоштовно», – розповідає начальник головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві.

Які ускладнення може принести кір?

При ігноруванні лікування кору, можуть виникнути такі ускладнення як менінгіт, енцефаліт, пневмонія, пієлонефрит.

У 25% не лікований менінгоенцефаліт викликає смертельні випадки, наголошує лікар.

Чому люди не роблять щеплень, хоча знають це все?

Через масову антивакцинальну кампанію, яка проводиться з 2006 року, в тому числі серед медичних працівників, які вже несвідомо навчають батьків не проводити щеплення, формується така думка.

«Це смертельне ігнорування для нації, якщо не вакцинуються люди. Вакцинуватися необхідно, це найдієвіший, найефективніший захід у всьому світі. Що стосується дітей – до 2006 року жорстко проводили недопускання нещеплених дітей до занять. Є директиви в законі України про захист від інфекційних хвороб: нещеплені діти не повинні перебувати в організованих колективах. На жаль, демократичний підхід привів до того, що ми маємо зростання захворювань на керовані інфекції», – пояснює Олег Рубан – начальник головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві, заслужений лікар України, лікар-епідеміолог.