Чорнобиль - біль і трагедія України

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Ця катастрофа стала найбільшою за всю історію атомної енергетики. О 1:24 за київським часом відбулося два сильних вибуха. В результаті четвертий енергоблок був повністю знищений. Виникла масштабна пожежа – палав дах третього енергоблоку. 

Уже через кілька хвилин після аварії на пульт пожежної частини надійшов сигнал. На місце виїхали рятувальники. Але через те, що в пожежників із захисних засобів були тільки брезентова роба, каска і рукавички, багато хто з них отримав величезну дозу радіації. Внаслідок цього вже через 20 хвилин у них почали проявлятися серйозні симптоми опромінення - слабкість, втрата свідомості, блювота, «ядерний загар».

О 4 годині ранку вдалося обмежити пожежу на даху машинного залу, щоб вона не перекинулася на сусідні будівлі. О 6 годині пожежу на четвертому енергоблоку повністю загасилиу, але всередині 4 блоку пожежу закінчили ліквідовувати аж 10 травня.  З 9 до 12 години рятувальники вели активні роботи, допомагали переправляти постраждалих в лікарні. Близько третьої години дня стало зрозуміло, що 4 блок повністю знищений, отже, в атмосферу потрапляють радіоактивні речовини.

Факт аварії ретельно приховували. Але радіоактивна хмара нависла не лише над Україною, Білоруссю та Росією, а й над країнами Європи – Швецією, Австрією, Норвегією, Німеччиною, Фінляндією, Грецією, Румунією, Словенією, Литвою, Латвією. Швеція першою відзначила високий рівень радіації. Тоді, через 2 дні після вибуху, Радянський Союз врешті зробив своє перше повідомлення…
Але вже було запізно.

Ліквідатори, що працювали на ЧАЕС у перші дні після аварії без необхідних засобів захисту, отримали рівень радіації не сумісний з життям і незабаром померли. Інші отримали серйозні ураження і залишилися інвалідами. Здоров’я сотень тисяч людей було підірвано назавжди…
У 1986 році зруйнований реактор накрили саркофагом. Зараз над ним височіє нове «Укриття». За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років, хоча ліквідувати станцію планують у 2065 році. 
Страшна катастрофа, що відбулася на Чорнобильській АЕС – не може бути забута. Вона забрала у нас відважних людей – ліквідаторів, які ціною свого життя врятували безліч міст від масового ураження. Їх називають «воїнами Чорнобиля», бо вони боролися за нас, поки ніхто не підозрював про масштаби катастрофи. Лише їхня відвага та самопожертва допомогли мінімізувати наслідки однієї з найстрашніших трагедій в сучасній історії людства. Вони – справжні Герої. 
Вічна шана!