Слово - це велика сила!

У каждого свои волшебные слова.
Они как будто ничего не значат,
Но вспомнятся, скользнут, мелькнут едва,
И сердце засмеётся и заплачет.   

З. Гиппиус

25 січня в нашій школі відбувся V районний конкурс ораторського мистецтва «Заговори, щоб я тебе побачив» – захід в рамках Інтелектуально-методичного марафону 2018-2019 н. р.

Конкурс відповідає запитам риторизації освіти в Україні, які продиктовані специфікою сучасного інформаційного суспільства, – потребою в людях, що вміють швидко сприймати мову в усіх її проявах, будувати комунікативні зв’язки; бути толерантними, самостійними, ініціативними, інтелектуально розвиненими, здатними сприймати зміни, що відбуваються, і приймати відповідні риторичні рішення; створювати монолог, вміло вести діалог, управляти системою мовних комунікацій в межах своєї компетенції.

Конкурс сприяє вирішенню наступних завдань:

  • виявлення талановитих та обдарованих дітей в жанрі ораторського мистецтва;
  • розвиток засобами мистецтва художнього слова ключових компетентностей: вміння вчитися впродовж життя, ініціативності та винахідливості, соціальної та громадянської компетентності, здатності до самовираження та ін.;
  • формування риторичної особистості, що має стабільний комунікативний потенціал;
  • популяризації курсу риторики в системі шкільної освіти;
  • підготовка школярів району до участі в Міжрегіональному фестивалі ораторського мистецтва.

На урочистому відкритті конкурсу з вітальними словами до учасників звернулась заступник директора з НВР ЗСШ № 40 Коляда С.В., яка привітала всіх із початком ораторських змагань, і завідувач методичним кабінетом ТВО Хортицького району Тедєєва С.В., яка побажала учням вірити у свої сили й обов’язково прагнути дійти до фіналу, а отже, перемогти, бо колись Наполеон Хілл говорив: «Чим довше Ви йдете до успіху, тим він стає ближче. Занадто багато кидають справу за крок до перемоги. Запам’ятайте: цей крок зроблять інші».

Захід розпочався з розповіді про чудове місце нашої планети – Гайд-парк, який знаходиться в Англії і має безпосереднє відношення до свята.

Hyde Park is the most popular and the most famous holiday destination of Londoners. Гайд-парк (Hyde Park) – найпопулярніше і найбільш відоме місце відпочинку лондонців, в якому є «Куточок ораторів» для публічних дебатів, зборів і мітингів опозиціонерів.

Нашу школу на конкурсі представляли Риженко Аліна (11-Б) та Єрмола Катерина (9-Б). Єрмола К. посіла ІІІ місце, Риженко А. отримала подяку.

Зазначимо, що у школярів залишилось приємне враження та лише позитивні емоції. Деякі учасники написали відгуки про конкурс: «Хочемо сказати «дякую» всім, хто організував цей захід, членам журі, які справедливо оцінювали виступи, учасникам, які уважно слухали й брали активну участь в обговоренні того чи іншого питання». «День був насиченим. Я багато чому навчилася. Дякуємо організаторам за неймовірну атмосферу! Чекайте наступного року!»

Висловлюємо щиру подяку працівникам та учням за підтримку в проведенні конкурсу, учителям та батькам за підготовку конкурсантів, а дітям – за майстерне володіння словом та прийомами ораторського мистецтва.

Найбільша цінність оратора ‒ не лише сказати те,
що потрібно, а й не сказати те, що не треба. 

Цицерон

Наголюк Т.О., Колісник Н.М., вчителі зарубіжної літератури