Легенда, живий класик – Ліна Костенко

Легендарна поетеса, прозаїк і громадська діячка Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року. Сьогодні їй виповнюється 89 років.

Ліно Василівно! Птахо крилата!
Музо Небесна і жінко земна!
Ви – Україна! Ви її свято!
Ви – її голос, і нерв, і струна!
Щиросердечно, з любов’ю, вітаю!
Зичу багато ще весен і літ!
Ви – мій кумир, і наставник, і мама,
Одна із тих, що тримає наш Світ!
Будьте здорові, на рими багаті,
Хоч їх за вік не згубили в траву…
Прошу у Бога для Вас многоліття,
Бо поважаю, ціную й люблю!

                                        Іванна Доля

Ліна Костенко - беззаперечний моральний авторитет для багатьох українців, адже за свій вік не заплямувала себе компромісами з жодною владою. У неї завжди вистачало сміливості дивитися правді в очі й казати категоричне «ні» підлості, брехні, зрадництву. Її поезія- це позиція, вчинок. Костенко підписувала в 1965 році лист-протест проти арештів української інтелігенції. У 1966 році під час львівського судилища над братами Горинями кинула їм квіти. Згодом написала лист на захист В’ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті «Літературна Україна» й робила безліч інших учинків, які засвідчували її активну громадянську позицію.

Після цього вона майже десять років писала «в шухляду», розплачуючись за власну принциповість. Тодішня влада, зрозумівши, що її «не приручити», позбавила права друкувати власні твори, що для поета – майже смерть. Але вона вистояла.

Ліна Василівна народилась у сім’ї вчителів. В 15 років майбутні поетеса вже читала Дідро, Платона й Аристотеля.

Справжня слава на поетесу чекала після виходу історичного роману у віршах «Маруся Чурай», відзначеного Шевченківською премією.

У 1963 році Ліна Костенко разом з Аркадієм Добровольським написала сценарій до фільму «Перевірте свої годинники», у якому розповідалось про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли 1964 року, але на екрани він так і не вийшов. Остаточний варіант «Хто повернеться – долюбить» так змінили, що письменниця відмовилася від авторства.

Ліна Костенко відмовилась від звання Героя України, яке хотів їй вручити Віктор Ющенко, після чого її цитата «Політичної біжутерії не ношу» стала крилатим виразом.

Улюблений музичний твір Ліни Костенко – «Реквієм» Верді. У 2005 році Ліна Костенко взяла участь в експедиції до Чорнобильської зони.

Дочка Ліни Костенко Оксана Пахльовська теж письменниця. А от син поетеси працює програмістом у Сполучених Штатах. Онучка Ліни Василівни Костенко Ярослава-Франческа Барб’єрі вивчає філософію у Римському університеті «Ля Сап’єнца», де її мама завідує кафедрою україністики.

Ліна Костенко моральний авторитет, совість української нації, її твори вже вивчають у школі діти, перекладають на різні мови й видаються у всьому світі.

***

Поезія згубила камертон.
Хтось диригує ліктями й коліном.
Задеренчав і тон, і обертон,
і перша скрипка пахне нафталіном.
Поезія згубила камертон.
Перецвілась, бузкова і казкова.
І дивиться, як скручений пітон,
скрипковий ключ в лякливі очі слова.
У правди заболіла голова
од часнику, політики й гудрону.
Із правдою розлучені слова
кудись біжать по сірому перону.
Відходять вірші, наче поїзди.
Гримлять на рейках бутафорські строфи.
Але куди? Куди вони, куди?!
Поезія на грані катастрофи.
І чи зупиним, чи наздоженем?
Вагони йдуть, спасибі коліщаткам...
Але ж вони в майбутнє порожнем!
Як ми у вічі глянемо нащадкам?!

 

15 пронизливих цитат Ліни Костенко, наповнених мудрістю та силою