День працівників освіти

Професійне свято вчителя в Україні традиційно відзначається у першу неділю жовтня. 

Історія Дня вчителя у світі

У світі свято освітян розпочали відзначати давно. Однак, ЮНЕСКО і Міжнародна організація праці тільки у 1994 році оголосили Всесвітній день вчителя офіційним святом і визначили день його святкування – 5 жовтня.

Насправді, це свято фактично заснували у Франції. 5 жовтня 1966 року у Парижі проходила Спеціальна міжурядова конференція про статус вчителів. Тоді за результатами конференції організація ЮНЕСКО підписала «Рекомендації, що стосуються статусу вчителів». Майже 100 країн світу приєдналися до ініціативи ЮНЕСКО і з того часу почали святкувати День вчителя 5 жовтня.

Однак це свято ще раніше з’явилося у спекотній Бразилії. Вперше у світі День вчителя відзначили неофіційно – у 1947 році у школі бразильського міста Сен-Пауло. На державному рівні свято освітян тут закріпили через майже 20 років – у 1963 році.

В Україні свято педагога офіційно підтвердили у 1994 році. Дата святкування Дня вчителя була визначена спеціальним Указом президента України. У нашій країні це свято не має конкретної прив’язки до календарної дати – день його святкування варіюється щороку, припадаючи на першу неділю жовтня. Цьогоріч це – 4 жовтня. Однак у школах свято урочисто відзначають у робочий день – у п’ятницю напередодні.

А як вшановують педагогів у різних країнах?

День вчителя відзначають у всьому світі, однак дати святкування відрізняються.

У Чехії День вчителя святкують 28 березня, в Австралії – в останню п'ятницю жовтня. Чехія та Словаччина вітають педагогів 28 березня тому, що в цей день у Моравії народився Ян Амос Коменський — один з найвидатніших вчителів світу. На честь Коменського проходить конкурс «Золотий Амос», де номінантів на премію висувають самі учні.

 В Індії День вчителя – це 5 вересня – день народження філософа та другого президента Індії Сарвепаллі Радхакришнана. Там існує традиція самоврядування. Учні старших класів міняються місцями з викладачами і самі проводять уроки. Звичайно, у цей день усім вчителям говорять багато теплих слів подяки.

В Китаї День учителя припадає на 28 вересня — це день народження філософа Конфуція. Щоб привітати вчителів, до школи приходять і колишні учні, які самі вже стали батьками. У цей день лунає багато теплих слів, а діти дарують вчителям квіти і готують святкову програму.

 В Аргентині це свято – 11 вересня, у річницю смерті Домінго Сарм'єнто, видатного політика, вчителя, письменника і публіциста. Тут День учителя став одним з головних національних свят, оголошують загальний вихідний, і аргентинці із задоволенням вітають вчителів.

У Німеччині та Канаді День вчителя відзначають 5 жовтня, у Польщі – 14 жовтня, у День національної освіти, а у Бразилії – 15 жовтня. Тайвань відзначає День освітян 28 вересня, у день народження філософа Конфуція. У В'єтнамі свято відзначають 20 листопада, у Туреччині – 24 листопада, в Індонезії – 25 листопада, а у Таїланді – 16 січня. В Іспанії освітян вітають 29 січня, у Єгипті – 28 лютого, а у Мексиці – 15 травня.

У День вчителя у Вірменії, який святкують у першу суботу жовтня, кажуть багато теплих слів подяки викладачам. Професія вчителя вважається тут однією з найбільш важливих і шанованих.

В Сполучених Штатах відзначають цілий «Тиждень вдячності вчителям» на початку травня. Діти традиційно власноруч підписують улюбленому вчителеві листівку. В епоху електронних повідомлень отримати такий подарунок справді приємно!

Цікаво, що в Японії не святкують День вчителя тому, що в них і так культ вчителів. В Японії вчитель — найбільш шанована професія, це найповажніша людина в суспільстві. Японські підприємці дуже радіють, коли в їхні магазини приходять вчителі, вважають це великою честю для себе. У метро для них існують окремі місця, для педагогів відкриті окремі магазини, вони не стоять у чергах за квитком на будь-який вид транспорту. Навіщо японським вчителям окреме свято, якщо кожен день їхнього життя — немов свято?

Незважаючи на безумовну важливість та цінність вчительської професії, українські педагоги заробляють в рази менше, аніж їхні європейські колеги. В Україні вчитель отримує втричі меншу за найнижчу зарплату серед розвинених країн.

Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яким було призупинено дію постанови КМУ №822 про підвищення заробітних плат освітян. Українські вчителі заробляють 3500 доларів на рік. Польські — 25000, американські — від 40000. І навіть це ще не найбільша у світі зарплата, яку може отримати вчитель. Проект Держбюджету на 2021 рік передбачає зростання заробітних плат освітян на 30%.

Не залежно від зарплат, в основному, в школі працюють люди, які люблять дітей і свою професію. Такі справжні вчителі працюють і в нашому навчальному закладі.  Школа має багато досягнень і нагород, але знаковою є нагорода «Школа-душа», тому що головною фігурою в нас є учень.
За новими Державними стандартами освіти ключовою фігурою Нової школи є вчитель, оскільки якість освіти не може бути вище якості вчителів, які у ній працюють.

На думку багатьох чиновників, для реалізації нового стандарту освіти державі потрібен Новий учитель – творчий, незалежний, конкурентоспроможний, різнобічний, культурний, морально і духовно розвинений. Людина, яка любить свою роботу і своїх вихованців... Вчитель XXI століття повинен йти в ногу з часом, бути різнобічною людиною, мати хороший словниковий запас, бути ерудитом, який знає не лише свій предмет. Сучасний учитель має бути помічником, порадником і другом своїх учнів. Окрім того, особливо в умовах пандемії,  для навчання обов'язковим є володіння цифровими технологіями. В нашій школі наразі працюють не якісь абстрактні ідеальні люди, а вчителі, які безупинно навчаються самі й прагнуть навчати на достойному рівні сучасну молодь. Тільки вчитель, котрий йде в ногу з часом, здатний зрозуміти своїх учнів і бути їм цікавим.

Щиро дякую в День працівника освіти всім українським учителям і також всім людям, які працюють в школі! Дякую тим, хто вчив мене, хто вчив моїх дітей, і тим, хто буде навчати моїх онуків. Будемо сподіватися, що вчитель майбутнього вже не буде принижений морально й матеріально. Очільники держави нарешті усвідомлять, що труд учителя має стосунок до формування нашого майбутнього.
Бажаю вам, колеги, великого терпіння, сил та наснаги! Прийміть найщиріші привітання від учнів, директора, профсоюзного комітету і всіх, хто долучився до створення привітального відео.

Євсєєва Л.Є., вчитель інформатики