День безпечного Інтернету 2019 в Україні

5 лютого 2019 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.

Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду.

Для того, щоб бути в курсі того, як цей день відзначається в світі та Україні слідкуйте за хештегами  #SID2019 та  #SaferInternetDay, #ДеньБезпечногоІнтернету у соціальних мережах.

Національний комітет Дня безпечного Інтернету в Україні запрошує долучитися до спільного проведення цього дня у вашій родині, закладі освіти, місті, організації, країні, світі:

  • Завантажуйте Ключові повідомлення до Дня безпечного Інтернету 2019;
  • Реєструйте свою підтримку та отримуйте відкритий цифровий бейдж «Організатор_ка заходу до Дня безпечного Інтернету 2019» за посиланням: https://bit.ly/2OAHJXB;
  • Проводьте зустрічі, обговорення, тренінги, форуми, конференції, родинні наради, класні години, батьківські збори, прес-конференції, квести із безпеки онлайн;
  • Повідомляйте про свої події у соціальних мережах, використовуючи хештеги #SID2019 або #SaferInternetDay, #ДеньБезпечногоІнтернету;
  • Створіть свою обіцянку щодо безпечного користування Інтернетом для 2019 року та беріть участь у #saferinternetchallenge
  • Дізнайтеся більше про День безпечного Інтернету на www.saferinternetday.org, включаючи інформацію про заходи в Україні.

Ми живемо в епоху інформаційних технологій, які увійшли у життя кожного з нас. Кожний шостий житель Землі регулярно працює у Всесвітній мережі, а в розвинутих країнах її колапс може призвести до колапсу цивілізації. Сьогодні електронною павутиною користується кожен п’ятий українець.

Уперше в історії більшість жителів Землі отримали доступ до інтернету – близько 3,9 мільярдів осіб. За підрахунками спеціалізованої установи ООН в сфері інформаційно-комунікаційних технологій, до кінця 2018 року різними онлайн-послугами користуватимуться 3,9 мільярдів осіб або 51,2% населення планети.

“Це важливий крок на шляху до більш широкого, глобального інформаційного суспільства. Однак занадто багато людей по всьому світу все ще чекають можливості використовувати переваги цифрової економіки. Ми повинні заохочувати збільшення інвестицій з боку держав і приватного сектора, а також підтримувати розвиток технологій і інновацій, щоб цифрова революція нікого не залишила оффлайн”, – зазначив генеральний секретар ITU Хоулін Чжао.

За даними Союзу, за останні 13 років частка жителів, які мають доступ до Мережі, найбільше зросла в країнах Африки, де вона збільшилася більш ніж в десять разів – з 2,1% в 2005 році до 24,4%. Однак саме в Африці поширення інтернету поки перебуває на найнижчому рівні – навіть в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні з його величезним населенням доступ до інтернету мають вже 47% жителів.

Розвиток сучасної глобальної мережі Інтернет дав поштовх у розвитку різного виду страхів для дітей та їхніх батьків. Дорослі, не завжди маючи досвід спілкування в мережі, щонайменше, стривожені доступом своїх чад до цієї «темної та страшної мережі». Ніхто не заперечуватиме, що тепер Інтернет відіграє важливу роль у житті людей. Просто вражає, скільки часу у нас забирає Інтернет.

Середній рівень Інтернет-проникнення у світі наближається до 30%, а в розвинених європейських країнах цей показник досягає 70%. В Україні ця цифра становить 10-12 млн. осіб – близько чверті населення країни. При цьому діти потрапили в Мережу значно раніше за дорослих. На тлі стабільно високого рівня користування Інтернетом серед дітей віку 11-14 і 15-17 років, також зростає число дітей молодшого віку (6-10 років). У зв’язку із цим виникає проблема забезпечення безпеки дітей. А хто їм може в цьому допомогти, якщо не дорослі?

В нашій школі з 4 лютого традиційно проводиться – «тиждень безпечного Інтернету». Це заходи з інформатики – ігри, бесіди, дискусії.