Що варто знати про ентеробіоз

Ні для кого не секрет, що діти в силу свого активного образу життя постійно ризикують заразитися різними видами паразитарних захворювань. І в цьому випадку від батьків вимагається швидка реакція, яка повинна виражатися в негайному візит до лікаря і швидкому лікуванні. В іншому випадку дитячі будні омрачатся сильним дискомфортом від хвороби і, можливо, доведеться мати справу з негативними наслідками зараження. Один з поширених і неприємних діагнозів, з якими доводиться мати справу багатьом батькам, - "ентеробіоз". Даній проблемі варто приділити увагу, щоб бути здатними захистити своїх дітей від хворобливого процесу боротьби з паразитами. 

Ентеробіоз - що це?

Є чимало захворювань, які загрожують украй неприємними відчуттями і негативними наслідками. Одним з таких недуг, які потребують особливої уваги, є ентеробіоз. Це глистное захворювання досить поширене і є результатом зараження гостриками. Фактично мова йде про паразит, що має вигляд кільчастого хробака.

Живе він, як правило, в апендиксі або сліпій кишці. Враховуючи, що цей вид паразитів може стати справжньою проблемою, про нього варто дізнатися детальніше.

Причини виникнення

Важливо розуміти, говорячи про ентеробіоз, що це хвороба, яка може прийти в будь-який момент. Спочатку варто відзначити наступний факт: недуга найбільш часто розвивається у дітей, які ще не досягли 14 років. Пояснюється це досить просто - малюки нерідко нехтують елементарними правилами гігієни, наприклад, облизують пальці після того як грали на дитячому майданчику, доторкалися до тварин або чіпали брудні речі. Навіть в умовах будинку є ризик, що в організм дитини потраплять гострики і буде поставлено неприємний діагноз - "ентеробіоз". 

Щоб звести ризик захворювання до мінімуму, важливо дотримання санітарних норм в різних дитячих установах. Це означає, що кількість малюків у групах не повинно бути перевищено, а після канікул в обов'язковому порядку необхідно проводити обстеження.

Як розпізнати хворобу

Процес діагностування батьками ентеробіозу у дитини складна тим, що ця хвороба в деяких випадках може нагадувати отруєння, а іноді розвиватися навіть без симптомів. Тому при перших підозрах на зараження необхідно нанести візит в лікарню і зробити аналіз на ентеробіоз. Що це дасть? Швидку і точну діагностику стану малюка.

 

Яйця гельмінтів можуть перебувати в самих різних місцях: у ванній, туалеті, на постільній білизні та килимі, а також на іграшках. Більш того, гострики мають особливу стійкість до різних видів дезінфікуючих засобів. Заразитися можна навіть після вживання звичайної води з-під крана (тому дітям не можна давати її ні за яких обставин). Батькам варто слідкувати і за тим, щоб дитина не гриз нігті. Це важливо з тієї причини, що після активного проведення часу на пальцях накопичується бруд, в якій можуть бути яйця гостриків. До речі, ентеробіоз у дорослих - це теж реальне явище, яке залежить від стану імунітету.

Фактори, що сприяють розвитку хвороби

Враховуючи те, що діагноз «ентеробіоз» може бути поставлене будь-якій людині, важливо знати, при яких умовах шанси на зараження гостриками збільшуються. Якщо говорити про дітей, то варто зазначити, що ризик захворювання підвищується у разі використання штучного вигодовування. Відхилення в психіці, знижений імунітет і гестоз у матері значно підвищують шанси заразитися. 
Щоб звести ризик захворювання до мінімуму, важливо дотримання санітарних норм в різних дитячих установах. Це означає, що кількість малюків у групах не повинно бути перевищено, а після канікул в обов'язковому порядку необхідно проводити обстеження.

Як розпізнати хворобу

Процес діагностування батьками ентеробіозу у дитини складна тим, що ця хвороба в деяких випадках може нагадувати отруєння, а іноді розвиватися навіть без симптомів. Тому при перших підозрах на зараження необхідно нанести візит в лікарню і зробити аналіз на ентеробіоз. Що це дасть? Швидку і точну діагностику стану малюка.

Але навіть у домашніх умовах при уважному спостереженні за станом дитини можна розпізнати недугу. Ось симптоми, які вказують на факт зараження: - Блювання або нудота після їжі. - Виникнення алергічних реакцій. - Біль в животі, яка проявляється в області пупка. Гострики у більшості випадків закріплюються в кишечнику, чим викликають відчутний дискомфорт. Така біль зазвичай буває гострою, але недовгою. - Швидка втрата ваги без об'єктивних причин. - Поява вульвагинита у дівчаток. Це відбувається в тих випадках, коли яйця гостриків потрапляють в область статевих органів. - Ознаки ентеробіозу у дітей включають дисбіоз, який є не чим іншим, як патологією у сфері кишкових бактерій. Але у випадку з энтеробиозом причиною є попадання в організм яєць гостриків. В результаті відбувається швидке зниження рівня корисної мікрофлори і внаслідок відсутності захисту кишечник стає вразливим. - Ще один симптом - це підвищений рівень еозинофілів при клінічному аналізі крові. Такий результат пояснюється захисною реакцією організму на контакт з чужорідними агентами. - Уретрит, цистит також свідчать про можливе зараження. - Коліт (запалення кишечника), який супроводжується розрідженням калових мас. - Відчуття свербіння в області анального отвору. Причому він дає про себе знати переважно у вечірній час. Якщо звертати увагу на дані ознаки ентеробіозу у дітей, то є всі шанси вчасно розпізнати проблему і ліквідувати її в найкоротші терміни.

Профілактичні заходи

Якщо дотримуватися вищеописані рекомендації лікування, буде досягнутий сприятливий результат. Зішкріб на ентеробіоз слід робити регулярно після першого випадку зараження. І щоб надалі він завжди був "чистим", слід зосередитися на профілактиці. Подібні заходи вкрай важливі, оскільки з їх допомогою можна запобігти повторному зараженню і, як наслідок, новий цикл лікування. Ось прості правила гігієни, яким необхідно приділити увагу у разі зараження: - проводити вологе прибирання в приміщенні кожен день; - своєчасно стригти нігті, щоб під ними не могли накопичуватися яйця гостриків; - мити руки з милом перед їжею і після туалету; - постільна білизна (без винятку) потрібно прати тільки в гарячій воді і після прасувати з обох сторін праскою; - носити таке нижню білизну, яка щільно прилягає до тіла, бажано з резинкаи по низу; - періодично використовувати дезінфікуючий засіб у будинку (10-процентний розчин лізолу або 5% карболової кислоти); - поки йде процес лікування, всі, хто на постійній основі контактує з хворим, повинні приймати противопаразитний препарат. Є також ряд профілактичних заходів, які зведуть ризик потрапляння гельмінтів в організм дорослих і дітей до мінімуму. Важливо розуміти, торкаючись такої теми, як ентеробіоз, що це хвороба, цикл якої починається з потрапляння паразитів у внутрішні органи. Тому необхідно будь-якими способами уникнути такого факту. Насамперед потрібно привчити дітей завжди спати в білизні (для дорослих теж актуально). Важливо дотримуватися правил персональної гігієни: мити руки після туалету і перед прийомом їжі. У тому випадку якщо у когось в сім'ї з'явилися ознаки зараження, потрібно дізнатися, як зробити зішкріб на ентеробіоз, де здати його, і без зволікання провести обстеження, а у разі необхідності - лікування. Своєчасна реакція на симптоми хвороби допоможе захистити інших членів сім'ї від зараження яйцями гостриків. Також важливо часто міняти постільну білизну, згодом стирати його в гарячій воді і ретельно прасувати праскою. Таким чином, можна зробити наступний висновок: ентеробіоз - це хвороба, яка може бути діагностована у будь-якої людини незалежно від віку. Тому дорослим, і особливо дітям завжди важливо дотримуватися персональної гігієни і проявляти увагу до можливих симптомів зараження. Чим раніше буде помічена хвороба, тим швидше її зможуть ліквідувати лікарі.