День Європи в Україні

20 травня, субота

9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

25 березня 1957 року у Римі було створено Європейський економічний Союз. Його утворили 6 країн: Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди і Люксембург. У 1973 році до цих країн приєдналися Данія, Ірландія, Великобританія,  У 1981 році Греція також стала частиною ЄС. Згодом, до європейського союзу приєдналися також Іспанія та Португалія у 1986,  та Австрія і Фінляндія у1995.

1 травня 2004 року відбулося найбільше в історії розширення ЄС. До його складу ввійшли: Кіпр, Мальта, Угорщина, Польща, Словенія, Латвія, Естонія, Литва, Чехія та Словакія.

На День Європи ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію, те, що найголовніше – наше спільне майбутнє! Саме тому, цей день – це  хороша нагода познайомитися з культурою інших країн.

Україна – частина Європи, країна, якою ми всі пишаємося. Наш народ сильний, мужній і головне для нас не забувати ким ми є!

В ОБЛАСТІ ГОТУЮТЬСЯ ВІДЗНАЧИТИ ДЕНЬ ЄВРОПИ

У день затвердження Угоди про безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом, 11 травня, у нашому регіоні розпочнуть відзначати День Європи.

Свято було започатковано Указом Президента України у квітні 2003 року та вже стало традиційним. Відзначення Дня Європи в Україні − це важливий крок у зміцненні нашої європейської ідентичності, іспит на яку українці склали під час Євромайдану.

Популяризація європейських цінностей, практик та традицій особливо актуальна сьогодні, коли наш народ захищає старий континент від російсько-терористичної агресії.

11 травня о 12.00 на найвищому флагштоці Запоріжжя, який розташований на о. Хортиця поблизу Музею історії запорозького козацтва,  під звуки гімну ЄС «Ода радості» буде урочисто піднято великий прапор Європейського союзу. На оглядовому майданчику відбудеться шикування військовослужбовців та молодіжний флешмоб. До запоріжців звернуться керівники області та міста, переможці молодіжних європейських конкурсів. На свято прийде багато школярів, студентів, ветеранів АТО, яким належить творити європейське майбутнє нашої держави.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

http://www.zoda.gov.ua/news/36128/v-oblasti-gotujutsya-vidznachiti-den-jevropi.html

 

Гімн Європейського Союзу / Hymne der Europäischen Union