Виступ козацького ансамблю «Запорожці»

16 березня 2017 року до нашої школи завітав козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», лауреат премії ім. І. Паторжинського українського фонду культури.

Художній керівник - Лілія Гринь, заслужений діяч мистецтв України

Головний хормейстер - Сергій ЧЕРНОГОР

Балетмейстер-постановник - Олег КРАВЕЦЬ

Музичний керівник - Олег КУГАЄВСЬКИЙ

Артисти запропонували нашій увазі концертно-просвітницьку программу для дітей середнього шкільного віку, присвячену Шевченківським дням «З Кобзарем у серці» і виступили 3 рази для різних класів, влаштував нам справжнє свято…

Артисти Запорізької обласної філармонії запропонували нам зустріч з нетленним скарбом українського народу – його піснею.

Пісня – це естафета, яка передає від покоління до покоління історичну правду про свій народ, його прагнення, почуття, звичаї та художні образи. В програмі пролунали пісні на вірші Т.Г. Шевченка: «Повій вітре на Вкраїну», «У тому раї на землі», «Реве та стогне Дніпр» у виконанні вокальної групи ансамблю, солісти: Віктор Храмов, Віталій Богданов, Світлана Малюкова, Ірина Котлярова.

В літературній композиції використані вірші Т.Г. Шевченка: поема «Гайдамаки», «Сон», «Заповіт» у виконанні ведучої Жанни Джунь.

Українські народні пісні: «Розпрягайте хлопці коней, «Їхали козаченьки», «Ой на горі та й женці жнуть».

Хореографічна группа виконала композицію з хустинками «Веснянка», а також «Козацькі ігрища» та «Козацькі розваги» – солісти Віталій Брагін та Олег Ляшенко

Творчі принципи козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці»  грунтуються на професійному підході до народної хорової, хореографічної, музичної творчості та базуються на пропаганді  культурної спадщини і традицій Запорізького краю.

Серед творчих доробок колективу є відомі та популярні концертні програми: «Козацькому роду нема переводу»,  «Різдвяні зустрічі», «Шлях до Тараса», «Козацька вольниця – земля невмирущої слави», «З музикою в серці», «Звучи, рідна мово!», «До нашого дому Миколай іде» та інші. Концертні програми для дітей: «Козацька вольниця – земля невмирущої слави», "Будьмо козаками", «Козацькому роду – нема переводу», «На Івана Купала», "До нашого дому Миколай іде".

Але знаковою подією, яка розкрила і продемонструвала високий професіоналізм, глибокий творчий потенціал козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» стала прем”єра  театралізованого дійства за мотивами опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм». Нова постановка, оригінальне читання опери мали  широкий позитивний резонанс та отримали високі відгуки ведучих діячів культури і мистецтва Запорізької області.

Колектив має широку гастрольну практику по містах України: Полтава, Дніпропетровськ, Павлоград, Луганськ, Донецьк, Кіровоград, Тернопіль, Івано-Франківськ, Вінниця, і звичайно – населеними пунктами Запорізької області. Ансамбль неодноразово представляв вокальне та музичне мистецтво Запорізької області на Всеукраїнських і Міжнародних конкурсах, фестивалях,  творчих звітах майстрів мистецтв та аматорів народного мистецтва Запорізької області  у Національному палаці мистецтв «Україна» у місті Києві, тощо.