Як вибрати майбутню професію?

«Як вибрати майбутню професію?» – рано чи пізно таким питанням задається кожна людина. Вибір професії – справа нелегка, але необхідна. Адже щасливе й успішне життя багато в чому залежить від роботи, яку виконує людина. 21 лютого 2017 р.  у нашій школі для учнів 9-х класів була проведена профорієнтація представниками ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище». Соціальний педагог Сергєєва Олена Анатоліївна  проінформувала майбутніх випускників школи зі станом та перспективою розвитку ринку праці, особливостями професій та можливостями працевлаштування після закінчення навчального закладу.

Використала активні форми профорієнтаційної роботи, які мають навчально-розвивальний напрям, тобто «активну спробу сил»,  що допомагають учням зробити правильний вибір.  Тому майстер виробничого навчання Кибальник Юлія Олегівна,  провела для наших учнів  майстер - клас із флористики: «Виготовлення з гофрованого паперу «проліска». Учні із задоволенням  та захопленням занурилися  в процес виготовлення квітів та виявили бажання ще відвідати на майстер-клас.

 Звичайно, проблеми вибору професії — це в основному проблема школярів, адже багато з них навіть не уявляють, ким хочуть бути, і не розбираються в тонкощах різних професій. Як вибрати професію дитині?

Ось декілька порад:

  • Батьки не повинні тиснути на дитину. Майбутню професію він обере сам. Не варто також вимагати від дитини в ранньому віці обрати професію і всі інші шкільні роки готуватися до неї. У маленької дитини багато інтересів, і з часом вони змінюються. Дочекайтеся, поки дитина твердо не вирішить, що їй найцікавіше, і поки не доведе це своєю поведінкою.
  • Допоможіть їй. У дитини може бути багато талантів, але вона не завжди про них знає. Пропонуйте своєму чаду різні цікаві заняття, гуртки, секції. Нехай спробує себе багато в чому. Чим більше зробить, тим більше талантів зможе в собі відкрити. Але знову ж насильно змушувати займатися чимось не треба.
  • Коли у дитини з’явився стійкий інтерес до будь-якого заняття, області науки і практики, закріпіть його. Для цього запропонуйте йому навчальну літературу, диски, фільми. Розмовляйте з дитиною про його інтереси, пропонуйте йому професії, в яких він зможе їх розвинути. Розповідайте своєму синові або дочці про різні професії, залучайте його увагу до них. Нехай він дізнається більше і потім обере те, чим дійсно хоче і може займатися.

Питання майбутньої професії особливо гостро стоїть після школи, адже це пора визначення себе у дорослому житті. Як обрати професію школяру?

  • Вибір професії краще зробити в старших класах середньої ланки. Тоді буде час на підготовку до майбутньої професії, та й у багатьох школах в старших класах починається профільна освіта.
  • Відповідально  оціни свої «хочу» і «можу». Намагайся знайти ту професію, в якій найкраще будуть поєднуватися твої бажання і можливості.
  • Прочитай інформацію про ті професії, які будуть потрібні у кінці твого професійного навчання. Такі прогнози роблять аналітики, і їх можна знайти в Інтернеті. Обирай із затребуваних професій, тоді питання: «як влаштуватися на роботу» не стане для тебе проблемою.
  • Не бійся обирати те, що ти хочеш. Якщо бабуся, дідусь, мама і тато — медики, а в тебе до цього душа зовсім не лежить, не піддавайся на вмовляння. Пам’ятай — тобі з цією професією жити, а не їм.
  • Пройди декілька тестів на профорієнтацію. Вони допоможуть виявити ті області роботи, де ти досягнеш найбільших успіхів. Вони є в Інтернеті, також їх можна знайти в школі, наприклад, у шкільного психолога.
  • Якщо професія або кілька професій обрані, пошукай людей, хто вже працює в цій сфері і поговори з ними. Так ти отримаєш погляд на професію зсередини, дізнаєшся не тільки її плюси, але й мінуси.

Педагог-організатор Криштопа Н.М.