Щоб любити країну, її потрібно знати

"А ви думали, що Україна так просто.
Україна — це супер. Україна — це ексклюзив.

По ній пройшли всі катки історії.
На ній відпрацьовані всі види випробувань.

Вона загартована найвищим гартом.
В умовах сучасного світу їй немає ціни".

(Ліна Костенко).

Навіть ті, хто ніколи не чув про існування України, або був лише знайомий з назвою нашої країни, скажуть «Аааа! Так я знаю українців!» після того, як дізнаються про те, що багато видатних постатей світового мистецтва і науки були українцями за походженням! Отже, невеличкий перелік відомих у світі українців і визначних людей України.

 

Відомі українці

Тарас Григорович Шевченко (1814 – 1861) – український поет, філософ, письменник, графік, художник, фольклорист, політик, громадський діяч, і, як кажуть самі українці, духовний батько сучасного українського народу.

Пилип Орлик автор першої в світі конституції.

Григорій Сковорода (1722-1794) – педагог, поет, просвітитель, філософ, автор трактатів, байок, пісень.

Сергій Прокоф’єв, всесвітньо відомий видатний композитор, українець за походженням, який народився 23 квітня 1891 в селі, що сьогодні носить назву Красне і розташоване в Донецькій області. Автор відомих балетів, опер, симфонічних оркестрів, п’єс і етюдів. Всесвітню славу приніс балет «Попелюшка», «Ромео і Джульєтта», опера «Борис Годунов». Вчитель видатних музикантів Святослава Ріхтера і Мстислава Растроповича.

Микола Лисенко, український композитор, автор опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда», автор дитячих опер і оперет, народився в 10 березня 1842 році в Полтавській губернії.

Ілля Репін (народився 5 серпня 1844 року в Харківській губернії) – відомий живописець, художник, майстер побутових і історичних сцен. Автор «Бурлаки на Волзі», «Іван Грозний і його син», «Садко»…

Українське походження з боку батька мав ще один всесвітньо відомий композитор Петро Чайковський (1840-1893). Його знають в усьому світі завдяки його музичній спадині, що він залишив після себе – численних опер («Євген Онєгін», «Мазепа»...), балетів («Лускунчик», «Лебедине озеро», «Спляча красуня»), концертів, симфоній і альбомів.

Михайло Грушевський (1866-1934) – історик, організатор української науки, професор, автор ілюстрованої історії України.

Анатолій Луначарський (народився в 1875 році в Полтаві) – письменник, політичний діяч, перекладач, літературний критик і мистецтвознавець, академік.

Євген Патон (1870-1953), відомий київський вчений, професор, який вивчав зварювання і будування мостів, сформулював принципи розрахунку клепаних мостів.

Борис Патон (народився 27 листопада 1918 року), всесвітньо відомий вчений у сфері металургії і технології металів, академік, президент Національної АН України, автор технології зварювання тканин.

Микола Амосов (1913-2002) – видатний український лікар, вчений у сфері серцево-судинної хірургії, біокібернетик.

Михайло Булгаков (1891-1940), відомий письменник, автор «Майстер і Маргарита», «Собаче серце».

Сергій Корольов, геніальний український вчений із Житомира (1906-1966), вчений, академік ракетобудування і космонавтики, відомий конструктор перших космічних кораблів і штучних супутників Землі.

Відомі українські спортсмени:

Мабуть перш за все в світі знають гордість України – відомих українських боксерів братів Кличко – Віталія і Володимира Кличко.

Сергій Бубка (стрибки з жердиною) і Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика) із Донецька, Оксана Баюл (фігурне катання, мешкає в Америці)  із Дніпропетровська, Яна Клочкова (плавання) із Сімферополя, Жанна Пінтусевич-Блок (біг) з Чернігівської області, Володимир і Віталій Кличко (бокс) із Києва, Олег Блохін і Андрій Шевченко (футбол), Лариса Латиніна (Херсон), Ірина Дерюгіна і Анна Бессонова (Київ) (художня гімнастика).

Відомі українці в мистецтві:

Із сучасних зірок в усьому світі стала відомою українська співачка Руслана (Руслана Лежичко), яка в 2004 році виборола перемогу на конкурсі співаків Євробачення.

Ольга Куриленко, «дівчина Джеймса Бонда», яка сьогодні мешкає в Лондоні, також народилася в Україні в місті Бердянськ. Вона відома ролями в кіно і участю в рекламі кави Сarte Noire.

Ще одна всесвітньо відома красуня, акторка, модель і модельєр Міла Йовович народилася в Києві. Відома ролями в кіно і участю в рекламі Revlon i l’Oréal (з 1998 року).

Відомі люди з українським корінням:

Українські корені мають також письменник Микола Гоголь (Полтавська область, предками були видатні козацькі роди України, одним з яких був наказний гетьман Яков Лизогуб), автор однойменного словника Володимир Даль (Луганськ), лікар і вчений-біолог Ілля Мечніков (Харківська область), який в 23 роки став доктором зоології, актор, поет і співак Олександр Вертинський (Київ), кінорежисер і автор 12 всесвітньо відомих кінофільмів Олександр Довженко (Чернігівська область), режисер Роман Віктюк (Львів), поетеса Ліна Костенко (Київська область), а ще – Ігор Сікорський, засновник американського вертольотобудування (Київ), Квітка Цісик (Львів), відома американська співачка українського походження, яка не лише була голосом компанії Ford, але і виконала пісні в оскароносному фільмі «You Light Up My Life»…

ТОП-5 відкриттів українців, які змінили світ

Ці відкриття ставали світовими сенсаціями. Хтось долучався до створення першої у світі термоядерної бомби, а хтось випадково натрапив на сліди стародавньої цивілізації.

1. Станіслав Улам

2. Вікентій Хвойка

3. Борис Грабовський

4. Володимир Філатов

5. Юрій Кнорозов

Те, що робить нас українцями: зашифровані обереги у національному строю, одна з найстарших валют світу, мелодії українських Карпат та довершеність скіфських скарбів.

Топ-5 національних символів українців

1. Вишиванка – код нації, головний оберіг українця.

2. Петриківський розпис – нематеріальна спадщина ЮНЕСКО.

3. Скіфська золота пектораль – унікальна знахідка 20сторіччя.

4. Трембіта – найдовший у світі музикальний інструмент.

5. Національна валюта – гривня (заснував її Володимир Великий), признана найгарнішою валютою в світі.

 

ТОП-5 унікальних місць України
Ці місця називають легендарними, свого часу про них говорила вся Європа. Сюди з"з'їжджались нафтові магнати та царі. Деякі з цих місць втратили свою помпезність, але їхні історії вражають й досі.

Природні дива України. Топ-5 куточків України

Там, де панує царство птахів,  де від краєвидів перехоплює подих і де перестаєш вірити власним очам. Дивіться Топ-5 неймовірних куточків України.

  

Топ-5 знаменитостей українського походження

Такі невідомі відомі в світі українці. Вони отримують "Оскари", стають рекордсменами за кількістю "Греммі", їх називають легендами спорту. Про походження, наприклад, відомої акторки, киянки Міли Йовович знають всі як в Америці, так і в Україні. А наступні імена

нам УСІМ відомі, але далеко не всі знають про їхнє українське походження. 

1. Володимир Горовець - отримав 25 премій Grammy та світове визнання

2. Вейн Грецкі (Грицько – прізвище діда), легенда хоккею, 61 світовий рекорд!

3. Джек Паланс (Володимир Палагнюк), американський актор

4. Зіно Давідофф

5. Віра Фарміга, відома голівудська акторка.

ТОП-5 найвідоміших митців України, про яких знає весь світ

  

Завдяки їм про наше мистецтво знають у світі. Хтось створював шедеври посеред сільської хати, інших вважали божевільними і бездарними. Хтось рятував скульптури від вогню, щоб через десятки років показати їх у Луврі, інші за тисячі кілометрів змушували нас знову співати забуті пісні. Пропонуємо Топ-5 митців, які прославили українське мистецтво.

1. Ліна Костенко

2. Никифор (Епіфаній) Дровняк

3. Квітка Цісик

4. Марія Приймаченко

5. Борис Возницький