ПІДСУМКИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ 2019

На бюджетну форму навчання у 2019 році зараховано 52,5 тисячі, що становить 87% від загальної кількості вступників, які отримали рекомендації до зарахування і принесли документи в обрані виші. Про це на брифінгу поінформувала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"1 серпня був оприлюднений список зарахованих на бюджет. Цього року рекомендації на зарахування на бюджет отримали 60 354 вступники, які вступали на базі 11 класів повної загальної середньої освіти. З них до 1 серпня підтвердили свій намір навчатися на запропонованих місцях 87,1%, тобто 52,5 тисячі вступників”, - сказала Гриневич. Вона додала, що до цього обсягу державного замовлення додається ще 8850 місць, які були надані для навчання у вищих військових закладах. Гриневич нагадала, що терміни зарахування на контракт визначає кожен заклад вищої освіти окремо, він може тривати до 30 вересня.

В Україні рекомендацію на зарахування на бюджетну форму навчання у вишах отримали 60 354 вступники. У 2019 року вступити за широким конкурсом на бакалавра бюджетної форми навчання найскладніше було на «міжнародні» спеціальності – прохідний бал на них становить понад 190. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки. Загалом ТОП-10 спеціальностей з найвищими прохідними балами цього року такий:

  • Міжнародне право – 194,25
  • Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії – 194,004 МОН та 186,25 Мін культ
  • Міжнародні економічні відносини – 190,84
  • Стоматологія – 189,176
  • Політологія – 189,125
  • Журналістика – 188,75 МОН та 181,662 Мін культ
  • Медична психологія – 186,9 (МОЗ)
  • Культурологія – 185,691 МОН та 172,176 Мін культ
  • Історія та археологія – 185,05
  • Публічне управління та адміністрування – 183,804.

Щоб пройти на бюджет, більш як 180 балів також знадобилося вступникам на «Право», «Інженерію програмного забезпечення», «Економіку», «Сферу обслуговування», низку спеціалізацій «Філології».

Порівняно з минулим роком у ТОП-10 спеціальностей з найвищими прохідними балами є незначні зміни. Так, знизилися прохідні бали на «Менеджмент соціокультурної діяльності» та «Фармація, промислова фармація», які торік посідали 4-ту та 9-ту сходинки відповідно. Цього року прохідний бал на них менший за 180. Натомість в ТОП-10 піднялися «Медична психологія» та «Публічне управління та адміністрування».

Підсумки вступної кампанії 2019 року: прес-конференція МОН

МОН планує скоротити кількість заяв, що можуть подавати вступники на бюджетне навчання

Вступники в 2020 році не зможуть подати більше 5-ти заяв на бюджет.

Міністерство освіти наступного року планує скоротити кількість заяв, що можуть подавати вступники до закладів вищої освіти на бюджетну форму навчання. Зокрема, кількість бюджетних заяв буде скорочена з 7-ми до 5-ти. Про це повідомила міністр освіти Лілія Гриневич в ході прес-конференції, присвяченої підсумкам вступної кампанії.

Відповідні зміни, за словами міністра стануть доцільними, оскільки більшість вступників, отримали рекомендації на навчання саме за першим або другим пріоритетом своєї заяви про вступ.

Разом з тим, за шостим та сьомим пріоритетом місця державного замовлення отримали лише 3 та 2,5% вступників відповідно.

За словами Лілії Гриневич, більшість відмов від місць за державним замовленням пов'язана саме із заявам, що мали шостий та сьомий пріоритети.

«Це ще раз свідчить про те, що немає потреби подавати сім заяв, тому що шостий та сьомий пріоритет практично не працює», - зазначила міністр освіти.

У зв'язку з цим одним із висновків вступної кампанії 2019 року, стане внесення змін до Умов прийому до закладів вищої освіти, якими буде передбачено право вступника подавати до 5 заяв на навчання за кошти державного бюджету.

Також Лілія Гриневич нагадала, що абітурієнт раніше мав можливість подати до 7 заяв на 4 спеціальності, але відтепер міністерство відмовиться від такої формули і не буде обмежувати кількість спеціальностей.

«Ось є 5 заяв, відповідно, ви можете подати їх на 5 різних спеціальностей», - підсумувала міністр освіти.

 Міносвіти продовжило строки вступної кампанії до закладів професійної освіти

Вступна кампанія до профтехів продовжена до 1 жовтня

Міністерство освіти і науки продовжило строки вступної кампанії до закладів професійної освіти до 1 жовтня 2019 року. Відповідний лист освітнього відомства направлений на адреси регіональних департаментів освіти і науки.

У Міністерстві освіти зазначають, що рішення ухвалено з метою виконання закладами професійної та професійно-технічної освіти регіонального та/або державного замовлення.

«Заклади профосвіти, які матимуть недоукомплектовані групи для навчання за кошти регіонального або державного бюджету, можуть продовжити прийом заяв до 1 жовтня», - повідомили в Міністерстві освіти.

Як відомо, зарахування до закладів професійної освіти має бути завершено до початку навчального року, а саме до 1 вересня.

Раніше, у Міністерстві освіти і науки закликали вступників до професійних закладів освіти обирати для навчання високооплачувані професії.

Загалом цього року було виділено 123 тисячі бюджетних місць, на яких вступники можуть безоплатно отримати професійну освіту.

Вступна кампанія: 48 тисяч учнів подали заяви до закладів профтехосвіти

Молодь просять обирати високооплачувані професії

Середня зарплата фахівця із професійною освітою сьогодні становить не менше 7 000 грн на місяць, а для деяких професій - від 15 000 до 20 000 грн. Про це сказала гендиректор директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік, коментуючи дані Державної служби зайнятості щодо розміру середньої заробітної плати у розрізі професій.

 «Тим, хто ще не визначився з фахом або має сумніви щодо вступу, хочу зауважити: у профтесі ви маєте можливість за 1,5-3 роки отримати прикладну професію, за якою можна заробляти непогані гроші. Українські роботодавці зацікавлені брати на роботу кваліфікованих випускників, які вміють працювати із сучасним обладнанням та розуміють особливості праці на виробництві. Тож раджу вступникам робити вибір, зваживши всі переваги та недоліки», - підкреслила Ірина Шумік.

Вона також зазначила, що вже кілька років поспіль традиційно добре оплачуваними професіями є ті, що мають відношення до аграрного або будівельного секторів, а також сфери обслуговування.

Разом з тим, є дефіцитні професії або професії з особливими умовами праці. Вони також мають високий рівень оплати на ринку праці.

ТОП-10 професій з високою оплатою праці

  • вишкомонтажник - середній рівень зарплати 20 000 грн;
  • машиніст трубовигинальної установки пересувної - 19 000 грн;
  • забійник на відбійних молотках - 17 250 грн;
  • крановий електрик - 15 000 грн;
  • лицювальник-мармурник - 15 000 грн;
  • шоколадник - 15 000 грн;
  • обвалювач морепродуктів - 10 000 грн;
  • головний касир - 10 000 грн;
  • бісквітник - 9 387 грн;
  • водій тролейбуса - 9 973 грн.

«Коли ми говоримо про перспективи заробітку для випускників, то тут треба врахувати складність професії, особливості роботи та затребуваність на ринку праці. Але знову ж таки, йдеться про усереднені, офіційні показники від роботодавців, які звернулися до Служби зайнятості. У приватному секторі, де рівень зарплати може бути більш гнучким, гарний робітник може заробляти більше фахівця з вищою освітою», - наголосила Ірина Шумік.

 Освіта.ua