Правила безпеки та поведінки на залізничному транспорті

Залізничний транспорт - це зручний вид транспорту, котрим щоденно користуються мільйони людей. За підрахунками, кожна людина щороку користується залізничним транспортом 9 разів. Залізниця дає нам можливість ще сьогодні ввечері бути вдома, а зранку поринути у неймовірні пригоди, зустрітися з друзями та рідними, та розпочати захоплюючі мандри чи пригоди. Залізницю ми знаємо як можливість з’єднати нас із іншими людьми та подарувати нам зустріч з морем, сонцем, горами та мандрами.

«Придніпровська залізниця» з’єднує між собою населені пункти трьох областей України, а «Укрзалізниця» поєднує міста усієї нашої Батьківщини.

Але залізниця - це не тільки мандри, пригоди та позитивні враження. Залізниця є зоною підвищеної небезпеки. Швидкість поїздів може досягати 120 км/год. Для зупинки поїзда, що рухається зі швидкістю 60-70 км/год, необхідно 600-700 метрів. Маса локомотива перевищує 500 т, а вантажного поїзду - 5 тисяч т. Напруга в проводах контактної мережі висока: 3 300 вольт. Поїзд, що йде зі швидкістю 100-120 км/год, за одну секунду долає 30 метрів. А пішоходу, для того щоб перейти через залізничну колію, потрібно не менше п’яти-шести секунд.

Лише на перший погляд безпечні нерухомі вагони. Підходити до них ближче ніж на п’ять метрів, підлазити під вагони не можна: кожен вагон на станції може почати рух у будь-яку секунду. І якщо який-небудь виступ або важіль вагона зачепиться за одяг людини, то нещасного обов’язково затягне під колеса.

Сила повітряного потоку, створюваного двома зустрічними поїздами, становить 16 т, при такому навантаженні людину запросто може затяг нути під поїзд. Тому не можна перетинати залізничні колії там, де це зручно або в бажанні скоротити час.

Але дуже часто деякі з вас, забуваючи про небезпеку, дозволяють собі гратися поблизу залізничних колій, станцій, кидати сніжки, каміння та інші предмети в пасажирські поїзди, підкладати сторонні предмети на рейки перед рухомим поїздом, кататися на велосипедах, роликах, скитах, санчатах і сноубордах. Влаштовуючи рухливі ігри на території об'єктів залізничного транспорту, ви піддаєте небезпеці не тільки своє життя, але життя і здоров’я оточуючих людей, локомотивної бригади і пасажирів, що їдуть в поїзді.

Ви впевнені, що почувши сигнал, поданий машиністом, встигнете відійти в безпечне місце. На жаль, багато хто з вас за таку самовпевненість розплачуються життям, а ті, що залишилися в живих, отримують важкі травми, які роблять їх інвалідами.

Кращий спосіб убезпечити себе - це уникати знаходження поблизу залізничних колій, а при знаходженні в цій зоні дотримуватися певних правил. Тільки дотримуючись правил поведінки як в дорозі, так і на платформах і станціях, коли чекаєш свій поїзд, можна без пригод дістатися до місця призначення - на дачу або в інше місто.

Ми з вами повинні пам’ятати та виконувати наступні правила проходу та проїзду громадян на залізничному транспорті:

  1.  Прохід громадян через залізничні колії допускається тільки у встановлених і обладнаних для цього місцях.
  2.  Необхідно користуватися спеціально обладнаними для цього пішохідними переходами, тунелями, мостами, залізничними переїздами, шляхопроводами. На станціях, де мостів і тунелів немає, переходьте колії по настилах, а також в місцях, де встановлені покажчики «Перехід через колії».
  3.  При переході через залізничні колії необхідно переконається у відсутності поїзда, що рухається, локомотива або вагонів.

Не допускається на залізничних коліях і пасажирських платформах:

  1.   Переходити або перебігати через залізничні колії перед поїздом, що наближується, якщо відстань до нього менше 400 м. Переходити колії відразу ж після проходу поїзда одного напрямку, не переконавшись у відсутності прямування поїзда зустрічного напрямку'.
  2.   Перелазити через автозчепні пристрої між вагонами; підлазити під пасажирськими платформами і залізничним рухомим складом.
  3.   Заходити за обмежувальну лінію на краю пасажирської платформи.
  4.   Бігти по пасажирській платформі поруч з поїздом, що прибуває.
  5.   Грати у рухливі ігри.
  6.   Залишати дітей без нагляду (громадянам з дітьми).
  7.   Стрибати з пасажирської платформи на залізничну колію.
  8.   Проходити по залізничному переїзду при заборонному сигналі світлофора переїзної сигналізації незалежно від стану та наявності шлагбаума.
  9.   Підніматися на опори і спеціальні конструкції контактної мережі і повітряних ліній та штучних споруд.
  10.  Торкатися до проводів, що йдуть від опор і спеціальних конструкцій контактної мережі і повітряних ліній електропередачі.
  11.  Наближатися до обірваних проводів.
  12.  Пошкоджувати, забруднювати, загороджувати, знімати, самостійно встановлювати знаки, покажчики чи інші носії інформації;
  13.  Залишати на залізничних коліях речі.

Не допускається при користуванні залізничним рухомим складом:

  1.  Підходити до вагонів до повної зупинки поїзда.
  2.  Притуляться до вагонів, що стоять.
  3.  Залишати дітей без нагляду при посадці у вагони і (або) висадці з вагонів (громадянам з дітьми).
  4.  Здійснювати посадку і (або) висадку під час руху.
  5.  Стояти на підніжках і перехідних площадках.
  6.  Затримувати відкриття і закриття автоматичних дверей вагонів.
  7.  Висовуватися з вікон вагонів і дверей тамбурів.
  8.  Підлазити під залізничним рухомим складом і перелазити через автозчепні пристрої між вагонами.
  9.  Підніматися на дах залізничного рухомого складу.

На території регіональної філії «Придніпровська залізниця» за останні 10 років травмовано близько 1250 громадян, з них 742 - смертельно. За 12 місяців 2017 року у регіональній філії «Придніпровська залізниця» травмовано 87 громадян, не пов’язаних з виробництвом, з яких 51 - смертельно. Серед травмованих - 6 дітей, віком до 16 років, з них 2 - травмовані смертельно.

Станом на 29.05.2018 року на залізничних коліях регіональної філії травмовано 29 громадян, 19 - зі смертельним наслідком. Серед них одна дівчина 13-ти років - травмована смертельно.

У випадку травмування дітей та підлітків велику роль відіграє захоплення сучасними молодіжними течіями, спроби справити враження на інших та захоплення сучасними технічними засобами. Молоду людину неможливу уявити без навушників або без сучасного телефона в руках. Але ці технічні досягнення, які були створені з метою робити наше життя легшим та приємнішим, забирають його у нас. Так, особи в навушниках, діти, що поринули у світ неймовірних інтернет-пригод, а також бажаючи похизуватися своїми досягненнями у небезпечних місяцях та зробити пам'ятне селфі чи незабутній відеоролик на даху чи підніжці поїзду, вкорочують собі віку, не відволікаючись від телефонів.

 

Чи запам’ятались вам основні вимоги безпеки при користуванні залізничним транспортом?

(питання-відповіді)

-   Де можна переходити колії? (У спеціально обладнаних місцях: там, де є настил або по мосту).

-     Можна грати біля колії або на платформі? (Ні).

-   Де потрібно стояти, коли очікуєш на електричку? (Не стій на самому краю платформи, можна оступитися або посковзнутися і потрапити під потяг).

-    Коли можна заходити в електричку, в поїзд і виходити. (Після повної зупинки. Не заходити і не виходити з електрички, коли двері вже закриваються).

-    Як потрібно вести себе в поїзді, електричці? (Не галасувати, не кричати, не чіпати двері руками, поки вони не відкриються, поступатися місцем інвалідам, літнім людям, маленьким дітям).

-     Чи можна підлазити під вагони і через автозчепи? (Ні)

-    Чи можна на велосипеді переїжджати через переїзд перед наближається поїздом? (Ні. Треба зупинитися, переконатися, що колія вільна, і потім продовжувати рух).

Дотримуючись цих правил безпеки, ви вбережете і себе і оточуючих від небезпеки. Завжди поблизу залізниці будьте уважні і обережні!