Посади дуба - відроди велич Хортиці

Історична подія відбулася 21 квітня, на о. Хортиця. Цими вихідними Хортиця відзначилась масштабною акцією #ВідродиХортицю, яка відбулась в пам`ять про загиблих захисників України. Організатором та подвижником виступив Національний корпус Національний корпус Запоріжжя на чолі з Максим Зайченко.

З нагоди 100-річчя визвольної боротьби України та Литви та у пам'ять про українських вояків, які загинули в боротьбі за державність і свободу України, було висаджено 2100 молодих, чотирирічних дубків. Громадські активісти Литви протягом року збирали кошти на закупівлю садженців елітних сортів дуба. На заході були присутні чотири представники Литви: командир роти «Литовських Стрілків»  Гедимін Армонавічус, представник міністерства екології Литви, відставний військовий Маркявічус Кястутіс, заступник аташе з питань оборони Литви Бабонас Міндауас.  Участь у висадженні дубів на Хортиці в честь загиблих українських воїнів взяли перший командир полку АЗОВ та лідер Національного Корпусу Андрій Білецький та народний депутат Олег Петренко.

В рамках проекту "Пам'ять Нації: Відродимо Хортицю" тисячі людей зі всієї України прибули на Хортицю аби започаткувати тут, у колисці українського козацтва дубову алею. Маленькі чотитирічні дубочки були привезені з Литви. Це дерево було вибране не випадково, адже дуб - це символ мужності, сили нації та незламності духу. 21 квітня 500 дерев було висаджено на півночі острова. Ще 1600 будуть висаджені восени.

Акція має не лише символічне значення. Хортиця дуже потерпає від літніх пожеж, тому висадка такої кількості дерев допоможе озеленити острів та відновити екосистему.

Під тулумбаси та козацькі гармати на Хортиці був відкритий пам`ятний знак Борцям за волю України – у формі гарди меча, що символізує готовність до захисту вітчизни від ворогів та участь у боях.

Новини Z - 3 тисячі українців висадили дуби на острові Хортиця - 23.04.2018