Музика - душа небес

О! Музика! Яке це справді диво,
Вона підносить в сині небеса,
Ти невагомий і летиш щасливо,
А навкруги простори і краса.
І стільки щастя, радості легкої,
Любові, світла, ласки навкруги.
Краси божественної, неземної,
Реальність враз втрачає береги...
А хвиля музики тебе несе, гойдає.
Відносить в загадковії світи.
І вабить душу, ніжно пригортає.
Частинкою її стаєш і ти.
 

Ці неземні почуття, про які  в своєму вірші «Музика» говорить Надія Красоткіна, сучасна українська поетеса, охопили всіх присутніх концертної зали ім. М.І. Глінки 9 листопада 2016 року під час виступу всесвітньо відомого оркестру Запорізької філармонії на чолі з керівником В’ячеславом Редею, народним артистом України. Серед них – і учні 7х та 8х класів нашої школи.

Перші акорди… і полилися чарівні звуки, захоплюючи за собою всіх в невідомий казковий світ. Це зазвучала чудова увертюра Е. Гріга «Ранок». Аж раптом – що це: спів птахів, шелест листя, дзюрчання струмків, шум дощу та гуркіт грому. Неначе наяву все відчуваєш, бачиш, хочеш доторкнутися. Такою надзвичайною могутньою силою, яка промовляє до нашого серця, володіє чудова музика Антоніо Вівальді.

Та раптом задріботів град, вкрив все навкруги, налякав маленьких пташок…Але все це тільки в нашій уяві. Так майстерно змалював в частині «Град» із балету «Пори року» явище природи за допомогою звуків відомий російський композитор Олександр Глазунов.

Найцікавіше очікувало слухачів попереду. Зненацька всіх охопила паніка, тому що у кожного біля самісінького вуха задзижчав джміль. Ну звичайно ж, це просто здалося, бо таке враження створили тонесенькі звуки скрипок, що зазвучали разом у оркестровій інтермедії «Політ джмеля», написаній Миколою Римським-Корсаковим для його опери «Казка про царя  Салтана».

І нарешті всі присутні раптом закружляли в танку, бо захопили їх чарівні звуки «Вальсу квітів» Петра Ілліча Чайковського та «Танок маленьких лебедів» із балету «Лускунчик».

Так, музика надихає весь світ, постачає душу крилами, сприяє польоту уяви; музика додає життя і веселість всьому існуючому... Її можна назвати втіленням всього прекрасного і всього піднесеного. Ніщо так сильно не впливає на душу людини, як чудова музика. Тому вона є вічним, невичерпним джерелом для кожного з нас.