Зустріч з автором в книгарні «Є»

Вчора, 19.10.17р. в книгарні «Є» відбулася презентація книги «Війна за свідомість» українського історика, доктора історичних наук, професора київського Інституту української археографії та джерелознавства Брехуненка Віктора Анатолійовича.

Учитель Євсєєва Л.Є.  та учениці 10-Б класу нашої школи Вікторія Стрюк і Ксенія Ландар взяли участь в зустрічі з автором в рамках роботи над проектом з історії України «Не забудемо ніколи. Розвіювання міфів української історії».

У книзі “Війна за свідомість” описано міфи, які охоплюють всю українську історію починаючи від походження українців і закінчуючи сучасними, наприклад, що “Крим – сакрально російська земля”. Віктор Брехуненко зазначив, що період Другої світової війни він не описує. Адже минулого року було надруковане видання “Війна і міф. Невідома Друга світова” під редакцією голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича. За словами Віктора Брехуненка, це видання повністю розкриває міфи цього періоду, тож повторюватися не було сенсу.

280 сторінок вміщують 39 міфів, які століттями поширювалися Україною і не тільки. Головна мета цих “казок” – ментально переконати українців у тому, що власної історії вони не мають, а існуванню завдячують “братньому народу”. Ці зерна садили в голови різними способами. Раніше – то були рукописи, які “фіксували” перебіг подій на наших територіях. Потім за тими даними навіть писалися підручники та хроніки. Зараз – у епоху технологій – є можливість тим зернам проростати. А чи часто ми зараз ставимо під сумнів те, що бачимо чи чуємо від “братнього сусіда”? Війна за свідомість триває…

Зустріч була цікавою і змістовною. Автор відповів на всі наші запитання і навіть запропонував свою допомогу в роботі над конкурсним  проектом.