Друга світова війна на території Запоріжжя

5 травня учні 8-Б класу мали можливість ще раз переконатися наскільки багата історія у нашого рідного міста Запоріжжя. Екскурсія містами бойових подій 1941-1944 років була присвячена Дню пам’яті та примирення. Нагадуванням про криваві бої другої світової війни в місті Запоріжжі є численні пам’ятники: застиглий на п’єдесталі танк на площі Університецькій, вічний вогонь на площі Свободи, Скорбна мати на правому березі Дніпра…

Світова війна складається з боїв за кожне місто, село, висоту. Священним символом цієї війни є одна з найвідоміших фотографій того часу – фотографія, яку в світі знають під назвою «Комбат».

Командир Червоної армії піднімає своїх бійців в атаку. Скільки рішучості, незламної мужності в цій фігурі! Ми ніби чуємо вигук героя: «Вперед! За Батьківщину!» А ми ж знаємо, що багато бійців ходили в атаку на ворога лише один раз – і були або поранені, або убиті… Але комбат веде бійців в бій. Саме такі солдати і перемогли страшного ворога.

Уже після війни почався пошук того командира, якого зафіксував на історичному фото фронтовий кореспондент М. Альперт. Нарешті з’ясувалося, що «комбат» – це уродженець Запоріжжя Олексій Гордійович Єременко.

Тому не випадково увінчує Алею Слави в Запоріжжі стела з барельєфом з того самого фото – «Комбат».

Боротьба проти німецько-фашистських загарбників на території нашого краю є складовою Великої Перемоги. І ті, хто боровся тоді, за свободу та незалежність своєї держави заслуговують слави та пошани.

Хайло Катя

учениця 8-Б класу