День пам’яті Марини Цвєтаєвої

Той з каменя створений, інший — із глини,
А я — наче світло, сріблиста!
Я — зрада і зміна, на ймення — Марина,
Я — піна із моря іскриста.
                   М. Цвєтаєва

Сьогодні Марину Цвєтаєву знають і люблять мільйони людей у всьому світі. Її поезія увійшла в культурний ужиток, стала невід'ємною частиною нашого духовного життя.

Скільки цвєтаєвських рядків миттєво стали крилатими! На горизонті російської поезії несподівано вималювалася романтична тінь Поета. То була стрімка жіноча фігура - з крилами віршів за плечима і гордим профілем.

Першого березня 2017 року в школі відбулася значуща подія – день пам’яті Марини Цвєтаєвої. «Красною кистью рябина зажглась…» - так називалась літературно-музична композиція, присвячена її життю та творчості. Мета заходу - емоційний вплив на учнів, пробудження інтересу до особистості поетеси та її поезії, виховання любові до поетичного слова, музики.

У проведенні свята приймали участь вчителі зарубіжної літератури Колісник Н.М., Наголюк Т.О. та учні 9-11 класів. Ведучі Тоічкіна Софія, Тітовський Сергій, Черненко Анастасія та Кісенко Артем розповідали про її нелегку долю, про випробування на життєвому шляху, про творчість поетеси - видатне і самобутнє явище як культури срібного століття, так і всієї історії російської літератури. Проникливо звучали в талановитому виконанні учнів вірші Марини Іванівни, які не сплутаєш ні з жодними іншими, бо вони володіють особливим розспівом, ритмом і інтонацією. Яскраве виконання романсу на слова Цвєтаєвої Тесленко Оленою Геннадіївною та вальсу учнями нашої школи підкреслило, що вірші поетеси чудово сприймаються  також і в музичному супроводі.

Свято закінчилося, але ніхто не поспішав покидати залу, немов знаходячись під гіпнотичним впливом.

Поезія Марини Цвєтаєвої стала невід’ємною частиною нашого духовного життя. Її вірші здаються такими давніми і звичними, немов вони існували завжди, як рідний пейзаж, як горобина біля дороги, як повний місяць, що залив весняний сад…

Вчитель зарубіжної літератури Колісник Н.М.