Все про новий пластиковий ID-паспорт.

В нашій країні останнім часом відбуваються реформи, направлені на інтеграцію (входження) України в простір Європейського Союзу. При цьому інтеграційні процеси стосуються в значній мірі міграційної політики України. Всім нам відомо, що з червня поточного року для України діє безвізовий режим для тимчасових поїздок в країни ЄС (до 30 країн) строком до 90 днів на кожні 180 днів року.

Таке значне досягнення стало можливим в результаті вжиття Україною цілої низки прогресивних заходів, зокрема, запровадження сучасної системи ідентифікації осіб, яка відповідає міжнародним стандартам. З метою ідентифікації фізичних осіб в Україні відтепер ведеться Єдиний державний демографічний реєстр. Саме із застосуванням засобів цього Реєстру виготовляються паспорти громадянина України та паспорти громадянина України для виїзду за кордон нового зразка.

Наочним результатом запровадження такої системи є оформлення і видача громадянам України машинозчитувальних біометричних паспортних документів. На думку європейських експертів, і як свідчить міжнародна практика, саме біометричні паспортні документи відповідають вимогам безпеки. Про яку безпеку йдеться ?

Для цього слід згадати Конвенцію про міжнародну цивільну авіацію, підписану 7 грудня 1944 р. у м. Чикаго (США). Саме із підписанням цієї Конвенції у 1944 році було утворено Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО від англ. ІСАО — International Civil Aviation Organization) - спеціалізовану установу ООН, яка встановлює норми цивільної авіації і координує її розвиток з метою підвищення безпеки та ефективності.

Згаданою Конвенцією та послідуючими додатками до неї (зокрема, додаток №9 «Спрощення формальностей» - перше видання - 1949 року) було наголошено на необхідності захисту проїзних документів осіб, які перетинають кордони (повітряний простір) держав-учасниць Конвенції задля забезпечення безпеки аеронавігації.

Так у пункті 3.7 Блоку С «Захист проїзних документів» додатку №9 до Конвенції визначено, що «Договірні держави регулярно модернізують засоби захисту в нових варіантах своїх проїзних документів з метою запобігання від неналежного їх використання та задля сприяння виявленню у випадку незаконної зміни, копіювання або випуску таких документів».

Практика, яку рекомендує ІКАО з цього питання така: «Договірним державам слід включати біометричні дані у свої машинозчитувальні паспорти, візи та інші офіційні проїзні документи, використовуючи одну чи декілька факультативних технологій зберігання даних в додаток до машинозчитувальної зони... Необхідні дані, які зберігатимуться на кристалі інтегральної схеми, аналогічні надрукованим на сторінці даним; тобто це ті ж дані, які містяться в машинозчитувальній зоні, плюс цифрове фотографічне зображення обличчя. Зображення відбитків пальців та/або зображення райдужної сітчатки ока являються факультативною біометрією... Договірні держави, які включають біометричні дані у свої машинозчитувальні паспорти, зберігають дані на кристалі безконтактної інтегральної схеми, яка відповідає стандарту ІСО/МЕК 14443 і програмується відповідно до логічної структури даних, визначеної ІКАО.»

Отже, головна ідея впровадження більш захищених документів, що забезпечують ідентифікацію особи - це суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму.

Таким чином, біометричними називають документи, що посвідчують особу та містять електронний носій інформації, до якого внесено інформацію про біометричні дані власника документу з метою його ідентифікації. Вважається, що такі документи найбільш захищені від підробок та виключають можливість користування ними будь-якою особою, окрім власника.

Біометричні паспорти набувають все більшого поширення у світі. Відповідно до інформації ІКАО, більше 90 країн з 193 держав-членів ООН в даний час видають такі документи, при цьому ще більше двадцяти держав готові до впровадження таких документів в найближчі роки.

За даними ІКАО, більше 15 країн в даний час використовують автоматизовані контрольно-пропускні системи для власників електронних паспортів. Для того, щоб пройти процедуру паспортного контролю, мандрівник може скористатися "електронними воротами", які в автоматичному режимі звіряють його біометричні дані з інформацією, що зберігається на чипі документа. Серед країн, які читають (сканують) е-паспорта в аеропортах і на кордонах: США, Великобританія, Сінгапур, Португалія, Нова Зеландія, Японія, Індонезія і Німеччина.

Наразі, нашою країною прийнято необхідні зміни у своєму законодавстві, а також оснащено компетентні органи держави відповідним технічним обладнанням для виготовлення громадянам України біометричних паспортів (як внутрішніх паспортів - у формі ID-карток, так і паспортів для виїзду за кордон).

Внутрішній паспорт - це ID-картка зі своїм чіпом (безконтактним електронним носієм), який буде містити інформацію про особу з максимальної кількості баз даних державних органів України за бажанням самої особи. Наприклад, в країнах Балтії, в Естонії, внутрішні паспорти, які є так само пластиковими ID-картками, можуть використовуватися навіть як платіжні картки відповідного банку. Можна розраховуватись, скажімо, у супермаркеті, використовуючи свій паспорт, який перебуває «у контакті» із вашим рахунком у банку. Закон, який був прийнятий, відкриває велику кількість можливостей для так званого електронного урядування і комфортного використання ID-картки громадянина. Його задача - зробити непотрібними папірці й довідки про вас, які досі ще існують в Україні протягом 25-ти років.

Закордонний паспорт - це біометричний паспорт, який так само містить інформацію про ваші відбитки пальців. Він видається у вигляді паперової книжечки. Чому так? Тому що в цей паспорт відповідні прикордонні органи інших країн ставлять відмітки, штампи про в'їзд і виїзд практично у всіх країнах Європейського Союзу, у США. Закордонний паспорт - це книжечка, яка містить чіп з інформацією про біометрику власника, але це не ID-картка.

Паспорт для виїзду за кордон (так званий «закордонний паспорт») оформляється усім бажаючим громадянам України (в тому числі громадянам у віці до 18 років).

Паспорт громадянина України у формі картки (внутрішній паспорт або ID-картка) зобов’язаний отримати кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку. До речі, підлітки, які наразі досягли 14 років, проте не отримали паспорт громадянина України у формі ID-картки, не зможуть оформити паспорт для виїзду за кордон - спочатку буде необхідно все ж таки оформити ID-картку.

Слід зазначити, що від імені дітей віком до 16 років заяву на оформлення ID-картки чи закордонного паспорта подають їх законні представники (батьки або опікуни). При цьому, і паспорт громадянина України, і паспорт для виїзду за кордон для осіб віком до 18 років видається терміном дії на 4 роки, а особам, які досягли 18-річного віку - на 10 років.

Оформлення першого ID-паспорта безкоштовне.

Стосовно вигляду ID-карток:

  • ці зразки паспортів не містять серії, а номер паспорта складається з дев'яти цифр;
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР), автоматично формується Реєстром, містить тринадцять цифр, що представлені двома послідовностями з восьми та п'яти цифр, розділених текстовим символом
  • до паспорта (на зворотному боці) вноситься реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (РНОКПП), а для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОКПП та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, проставляється слово "ВІДМОВА".

Основною новелою для наших громадян звичайно є наявність у біометричних документах зазначеного у рекомендаціях ІКАО кристалу безконтактної інтегральної схеми - тобто безконтактного електронного

носія. До безконтактного електронного носія (БЕН), який міститься у паспорті, вноситься:

  • інформація, зазначена в зоні візуальної перевірки паспорта;
  • додаткова змінна інформація (про місце проживання, про народження дітей, про шлюб і розірвання шлюбу, про зміну імені, у разі наявності - РНОКПП, а у разі відмови від його прийняття - проставляється слово "ВІДМОВА");
  • відцифрований образ обличчя особи, відцифровані відбитки пальців рук (за згодою особи) та засоби електронного цифрового

підпису (для громадян України, які досягли вісімнадцятирічного віку).

Які переваги вбачаються у зв’язку із початком видачі паспортів нового зразка:

Біометричні паспорти це практично - паспорт громадянина України, виготовлений у формі пластикової картки буде більш зручним та зносостійким, ніж паперовий аналог.

Біометричні паспорти це безпечно - для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що робить підробку електронних документів практично неможливою.

У разі крадіжки чи втрати такого паспорту, зловмисники не зможуть скористатися ним.

Біометричні паспорти це зручно - для зчитування інформації, наприклад на кордоні, будуть використовуватись автоматизовані контрольно- пропускні системи для власників біометричних паспортів. Це по-перше, виключить суб’єктивність та можливість зловживань під час проходження контролю, а по-друге, зменшить час необхідний на таке проходження.

Подорожі до країн, які використовують автоматичні пропускні системи, стануть більш зручними, без виснажливих черг. Аналогічно, будуть створені умови, необхідні для спрощення та прискорення внутрішньодержавних процедур надання адміністративних послуг, які передбачають ідентифікацію особи.

Які переваги вбачаються у тому, що відтепер видача внутрішнього паспорта здійснюється з 14 років. Після закінчення 9 класів значна кількість дітей виїжджають із батьківської оселі для навчання чи на короткотермінові навчальні курси до інших населених пунктів України. Наявність ID-паспорту дасть змогу повноцінно пересуватися країною, реєструвати місце проживання у гуртожитках, орендованому житлі за обраним місцем навчання (адже згідно чинного законодавства України, особа з 14 років сама подає заяву про реєстрацію місця проживання).

Крім того, відповідно до укладених Урядом України міжнародних угод, по ID-паспорту можливо буде здійснювати поїздки за кордон (наразі, це Туреччина), звичайно ж для дитини - з дозволу батьків (опікунів). В майбутньому перелік цих країн, завдяки укладенню Україною міжнародних угод, може значно збільшитись.

ID-паспорт, буде містити всю інформацію, яка вам потрібна щодо соціальних виплат, у майбутньому її можна буде підключати до реєстрів бізнесу і нерухомості. Тобто не потрібно буде збирати довідки для того, щоб прийти до будь-якого дозвільного органу. Вся інформація про вас і про ваші персональні дані буде зашита в чіп (БЕН) ID-картки.

У перспективі вбачається, що наявність ID-картки у повнолітніх громадян надасть змогу, сформувавши на сайті Служби свій електронний кабінет, користуватися практично всіма онлайн-сервісами, адже на чіпі зберігається електронний унікальний цифровий підпис особи.

ID- паспорт і демографічний реєстр - це база, на якій можна будувати всю систему електронних сервісів, адже паспорт - це первинний документ про особу. Всі реєстри країни можна буде синхронізувати з демографічним реєстром. Власник ID-картки буде мати інформацію про свій стан як платника податку, інформацію про все своє нерухоме майно, про те, коли було видано його свідоцтво про народження, одруження, розлучення тощо.

Ну і нарешті, наявність біометричного закордонного паспорту має цілу низку переваг, з яких найважливішою є безвізові поїздки до 30 країни ЄС (окрім Великої Британії та Ірландії), зокрема:

Австрія

Латвія

Румунія

Бельгія

Литва

Словаччина

Болгарія

Ліхтенштейн

Словенія

Греція

Люксембург

Угорщина

Данія

Мальта

Фінляндія

Естонія

Нідерланди

Франція

Ісландія

Німеччина

Хорватія

Іспанія

Норвегія

Чехія

Італія

Польща

Швейцарія

Республіка Кіпр

Португалія

Швеція

 

 

 

 

 

При цьому потрібно пам’ятати, що безвізовий в’їзд дає право відвідати країну ЄС лише з приватною метою: туризм, відвідування друзів чи родичів, пошук бізнес-партнерів (але не здійснення підприємницької діяльності чи працевлаштування), відвідання семінарів, конференцій тощо.

Безвізовий режим не дає права на проживання в країні ЄС, ведення підприємницької діяльності, працевлаштування, роботу за контрактом тощо.