АКЦІЯ «ДІЗНАЙСЯ ВАГУ СВОГО ПОРТФЕЛЯ»

Портфель – найголовніше шкільне приладдя. Від того, який ранець несе дитина, залежить  її здоров’я, зовнішній вигляд та настрій.

А чи замислювались ви, якою повинна бути вага шкільного портфеля, щоб не зашкодити здоров’ю? Це питання надзвичайно хвилює і нас, вчителів, і батьків учнів. Тому Рада школи вирішила у січні 2017 року провести акцію «Дізнайся вагу свого портфеля». Класними керівниками, батьками та учнями були зважені шкільні ранці.

        Загальна вага підручників із  розрахунку на один навчальний день у комплекті з шкільним приладдям, без ваги ранця або портфеля, не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм перенесення учнями ваги на відстань до 3 км.

В ході акції з’ясовано:

клас

середня вага (кг) портфелю учня

вага (кг) портфелю за нормами

клас

середня вага (кг) портфелю  учня

вага (кг) портфелю за нормами

1кл.

≈2,5

1,5 - 2

7 кл

≈6

3 – 3,5

2 кл

≈3

1,5 - 2

8 кл

≈3,5

3 – 3,5

3 кл

≈3

2 – 2,3

9 кл

≈4,5

3,5 – 4,5

4 кл

≈3,5

2 – 2,3

10 кл

≈4,5

3,5 – 4,5

5 кл

≈6

2,3 - 3

11 кл

≈4,5

3,5 – 4,5

6 кл

≈6

2,3 - 3

 

 

 

Отже, тільки  вага шкільних сумок учнів 8-11-х класів відповідають нормам. Це пояснюється тим, що діти в цих класах більше користуються планшетами та електронними підручниками. Портфелі учнів інших класів перевантажені, що негативно впливає на здоров’я школярів.

Тому на нараді при директорі 19.01.2017 року було прийнято рішення

про необхідність систематичного контролю ваги шкільного приладдя із розрахунку на 1 навчальний день з боку класоводів, класних керівників 5-11-х класів, вчителів та адміністрації школи; про дозвіл приносити учням всіх класів один підручник на одну парту; про використання учнями на уроках підручників, які зберігаються у навчальних кабінетах.

А ось, деякі поради батькам щодо правильного вибору саме портфеля:   

1. Портфель повинен бути легким – не більше 700 грам. Наскільки він легший, настільки легше вашій дитині. (Дитині не можна носити вантаж, що перевищує 10% власної ваги.)

2. Верх ранця не повинен бути вищим плечей дитини, а низ – нижче лінії стегон.

3. Ширина ранця не повинна бути ширшою плечей дитини. Ширина лямок повинна бути близько 8 см.

4. Задня стінка повинна мати м’яку прокладку, щоб гострі кути книг не тиснули на спину.

5. У ранця має бути багато кишень і відділів, щоб рівномірно розподілити навантаження і щоб дитині було легше знайти предмети. (Привчайте дитину самостійно збирати портфель).

6. Ідеальний за розмірами рюкзак не повинен упиратися дитині в потилицю і тиснути на поперек. Корпус рюкзака повинен бути жорстким та міцним. Спинка повинна бути ортопедичною, щоб забезпечити фізіологічно правильне положення спини.

 

Заступник директора з НВР

Т.П. Денисенко