Автор шкільних підручників з української мови та літератури побував у Запоріжжі

29 березня 2018 року під час дводенного візиту до Запорізького національного університету автор шкільних підручників з української мови та літератури, автор аудіодиктантів та радіопередачі «Загадки мови», ведучий експрес-уроків з української мови на каналі «1+1», доцент Київського університету імені Грінченка, випускник філологічного факультету ЗНУ Олександр Авраменко зустрівся з учителями середніх шкіл м. Запоріжжя й області. Під час творчої зустрічі йшлося про сьогодення та майбутнє нової української школи, а також наводилися «рецепти» того, як зробити навчання цікавим, зрозумілим і корисним для учнів.

На зустріч з Олександром Авраменком завітали 350 учителів-словесників. Серед них – вчителі ЗСШ №40 Голубова Ольга Михайлівна та Постоленко Надія Василівна.

На сьогодні Олександр Авраменко чи не єдиний «модний філолог» в країні, який опікується не просто популяризацією української мови в Україні (як би дико це не звучало), а ще  й переймається питаннями правильної вимови та вживання сталих виразів, поповненням словникового запасу, викоріненням русизмів та кальок тощо.

Під час заходу спікер багато уваги приділив такому питанню, як моделювання сучасного уроку української мови та літератури з урахуванням ключових компетентностей. Адже з 1 вересня цього року в Україні починає втілюватися у життя концепція функціонування Нової української школи. А першою в переліку компетентностей, які оновлена шкільна освіта має сформувати в учнів, це – досконале знання української мови.

На конкретних цікавих прикладах Олександр Миколайович показав, як формувати мотиваційний складник уроку, як зацікавити дітей певною темою та спонукати до вивчення мови.

Також він у своєму виступі навів кілька рецептів подолання функціональної неграмотності, яка, на жаль, усе частіше зустрічається у школярів. Багатьох вчителів зацікавила запропонована Олександром Авраменком система роботи з вироблення правописних навичок. Крім того, педагоги активної взяли участь в обговоренні особливостей нової програми ЗНО-2020 з української мови та літератури.

Усі учасники творчої зустрічі оцінили її як дуже цікаву, інформаційно насичену й спрямовану на вдосконалення професійних вмінь і навичок. Вони щиро подякували організаторам зустрічі – представникам філологічного факультету та самому Олександру Авраменку. До того ж, усі учасники заходу отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Вдалим доповненням до заходу стала виставка літератури, підготовлена співробітниками наукової бібліотеки ЗНУ. До її експозиції увійшли підручники з української мови, а також навчальні посібники й статті у періодичних виданнях, присвячені методичній складовій проведення уроків та підвищенню культури мовлення.

Книги Олександра Авраменка допомагають оволодіти мистецтвом правильного мовлення навіть тим, хто далекий від філології — вони місять прості пояснення та гарно ілюстровані.

http://reporter-ua.com/2018/03/29/329623_avtor-vseukrainskogo-radiodiktanta-pobyval-v-zaporozhe

Вчителі української мови та літератури
О.М.Голубова та Н.В.Постоленко