«Вступ-2018» у цифрах та фактах

Цікаві статистичні дані, оприлюднені Міністерством освіти і науки України та ДП «Інфоресурс»

Директор ДП «Інфоресурс» Оксана Бєлік поділилася офіційною статистикою щодо поданих документів та цікавими фактами цьогорічної вступної кампанії:

  • близько 55 % цьогорічних вступників, а це 81 057 осіб, подавали заяви виключно на контрактну форму навчання;
  • серед тих вступників, котрі подавали власні документи на бюджетну форму навчання, у середньому було лише 5 заяв із 7 максимально можливих;
  • сертифікати попередніх років (2016 та 2017) використало 8 058 абітурієнтів;
  • найбільше заяв було подано у перший день вступної кампанії – 120 301 заява, тоді як найменше в останній день – 28 985 заяв;
  • 21 514 абітурієнтів до своїх електронних кабінетів завантажили довідку, яка надає право скористатися сільським коефіцієнтом.

26 липня завершився черговий етап цьогорічної вступної кампанії – подання заяв вступниками на бакалавра, а також магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування на основі повної загальної середньої освіти. За результатами цього етапу, понад 146 тис. вступників подали 914 тис. 545 заяв, – зазначив Олег Шаров очільник директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН з цього числа, в електронному форматі було подано близько 903, 5 тис. заяв, а в паперовій – майже 11 тис.;

76% школярів, які закінчили школу у цьому році, подали заяви на вступ до вишів на бакалавра та магістра (ще частина школярів вступає на молодшого спеціаліста та в заклади профосвіти, де вступна кампанія досі триває).

За підсумками підрахованих заяв, поданих вступниками для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», було також сформовано ТОП-10 спеціальностей, які найчастіше обирали абітурієнти. Отож, цьогоріч список найбільш популярних професійних спрямувань виглядає так:

  • Філологія (75 934 заяв);
  • Право (72 965 заяв);
  • Менеджмент (47 695 заяв);
  • Середня освіта (45 397 заяв);
  • Комп'ютерні науки (38 374 заяв);
  • Економіка (29 702 заяв);
  • Медицина (29 065 заяв);
  • Інженерія програмного забезпечення (25 930 заяв);
  • Туризм (24 827 заяв);
  • Психологія (22 675 заяв).

Коли ми говоримо про ТОП-10 спеціальностей, хочу відзначити, що це характеризує не тільки популярність спеціальності, а і її масштабність. У нас є спеціальності в деяких галузях дуже масштабні. Наприклад, в галузі «Право» є лише одна спеціальність – «Право», і на неї завжди дуже багато заяв. Але є деякі вузькі галузі, що поділяються на ще менші специфічні професійні спрямування. Це особливо характерно для технічних спеціальностей. Саме тому вони досить рідко і в незначному обсязі потрапляють до таких рейтингів, – пояснив представник МОН Олег Шаров.

Також варто звернути увагу на те, що у 2018 році на всі педагогічні спеціальності (галузь «Педагогіка») загалом подано близько 82 тис. заяв. Отож, професійний ресурс для впровадження шкільної реформи «Нова українська школа» кількісно поповнюється, у порівнянні з попередніми роками. Залишається тільки вірити у те, що окрім кількісного показника зросте і якісний.

Існує міф, ніби найкращі вступники обирають лише столичні університети. По-перше, вступити у менш престижний університет – ще не означає стати поганим або неуспішним професіоналом. По-друге, існує безліч прекрасних вишів за межами Києва, випускники яких, за рівнем знань, високо цінуються закордонними фахівцями.

Під час вступної кампанії 2018 року 76% абітурієнтів отримали бюджетне місце за 1 або 2 пріоритетом. Про це під час прес-конференції повідомила міністр освіти Лілія Гриневич.

«Приємна тенденція, яку слід відзначити – цьогоріч майже 60% вступників зараховано на бюджет за першою пріоритетністю, а 16,4% – за другою. Тобто за найбільшими пріоритетностями отримали місця три чверті вступників. Це свідчить про те, що чинна система широкого конкурсу дійсно дає нашим студентам навчатись саме в омріяних вишах, а не йти заздалегідь визначеним шляхом в університет, якому надано держзамовлення», – зазначила Гриневич.

За словами міністра, ця статистика свідчить про те, що цьогорічне зменшення кількості заяв, які вступник може подати на бюджет, з 9-ти до 7-ми жодним чином не зашкодило можливостям дітей вступити у виші.

Разом з тим, вона зазначила, що кількість зарахованих за 6 та 7 пріоритетом не перевищує 3%. 

Усі вступники, які не отримали рекомендацію на навчання за кошти бюджету, автоматично беруть участь у конкурсі на контракт за всіма своїми заявами. Про це нагадують у Міністерстві освіти і науки.

У разі отримання рекомендації статус електронної заяви вступника має змінитись з «Допущено до конкурсу» або «Допущено до конкурсу (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)» на «Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)». Зарахування на контракт може тривати до 30 вересня, однак конкретні терміни визначає кожен заклад самостійно.

Заклади профосвіти зарахували 60 тисяч учнів. Вступна кампанія до закладів професійної освіти триватиме до 1 вересня, однак вже зараз близько половини від запланованої кількості вступників зараховані на навчання. Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки. За інформацією відомства, прогнозований обсяг регіонального замовлення в 2018 році складає понад 110 тисяч учнів. За словами генерального директора директорату професійної освіти МОН Ірини Шумік, інтенсивність набору вступників до закладів профосвіти залежить від багатьох чинників, зокрема, від якості інформаційної кампанії закладу.

За матеріалами ресурсу http://osvita.ua/